Składniki:
- 100g oleju kokosowego
- 80g ksylitolu
- jajko
- 40g mąki ryżowej
- 100g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
- 100g płatków jaglanych
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego
Ksylitol utrzeć z olejem i aromatem, dodać jajko i ponownie zmiksować do połączenia. Dodać resztę składników, chwilę miksować na wolnych obrotach lub od razu zagnieść ręcznie. Włożyć na 10-15 minut do lodówki, a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać je ręką na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 12-15 minut. Ostudzić i gotowe :-)

B: 1,2g
W: 7,6g
T: 4,1g
Wspaniałe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam piekarnika na stancji :(
OdpowiedzUsuńwyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
Usuńpo Twoim makaronie carbonara który wciąż jest hitem w mojej kuchni i chłop co tydzień się o niego dopomina-stałaś się moim guru kulinarnym:) Obecnie piekę na potęgę ale chlebki i batoniki- ciastka dopisuję do listy mastbejk:)
OdpowiedzUsuńps i twój domowy majonez na święta:)
O rany jak miło :D teraz czuję presję :D mam nadzieję, że i te przepisy przypadną Wam do gustu :-)
UsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńKiedyś spróbuję je wyczarować :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zasmakują :D
UsuńUwielbiam takie proste przepisy, zapisuję do wyprobowania :D
OdpowiedzUsuńproste najlepsze :D zresztą ja tylko takie robię :D hahah :D mam nadzieję, że zasmakują :D
UsuńOstatnio mam ogromną ochotę na takie słodkości, a te ciasteczka zapowiadają się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńI do tego szybciutko się je robi :D
UsuńMoże zrobię dla mojego chłopaka, on lubi płatki owsiane :)
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, owsiane najlepsze :D
UsuńTakie ciacha są najlepsze. :D No i do tego nie ma problemu by wziąć je w drogę. :D
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam takie ciasteczka.. :D
OdpowiedzUsuń