Wielkanoc coraz bliżej, więc pozostaje w temacie ciast i przedstawiam wczorajszy spontaniczny wypiek, który okazał się zaskakująco pyszny :-) Spód jest bardzo wilgotny, "błotnisty" i rozpływa się na podniebieniu :-) I nie popełnicie mojego błędu, z pokrojeniem lepiej poczekać do ostygnięcia, ja byłam niecierpliwa i ciasto trochę mi się pozapadało na środku, ale i tak było pyszne :-)
Składniki:
Ciasto:
- 350g drobno startej cukinii
- 70g kakao
- 60g mąki kokosowej
- 40g wiórków kokosowych
- 50g mąki ryżowej
- 80g ksylitolu
- 2 jajka
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 50g oleju kokosowego
- 40g mleczka kokosowego
- 100ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
Cukinie, jajka i suche składniki łączymy ze sobą. Olej i mleczko kokosowe rozpuszczamy i dodajemy do masy razem z mlekiem roślinnym, dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto do tortownicy (ok.22-24cm) wysmarowanej olejem kokosowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
Masa jabłkowa
- 500g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
- 1-2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka budyniu waniliowego/śmietankowo
Gdy ciasto jest w piekarniku szykujemy nasze jabłka, układamy je na patelni lub w garnuszku, dodajemy ksylitolu i dusimy je z odrobiną wody aż zmiękną, blendujemy na gładką masę i ponownie podduszamy do odparowania ewentualnego nadmiaru wody, dodajemy łyżkę budyniu i mieszamy.
Wyciągamy nasz spód, pokrywamy masą i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyciągamy do ostygnięcia. Gotowe :-)
Makro 1 kawałka (z 12):
ok. 178 kcal
B: 4,1g
W: 15,6g
T: 11,1g
nice post dear :)
OdpowiedzUsuńkisses!
http://itsmetijana.blogspot.rs/
Wow! Ale świetny ten jabłecznik...i połączenie z brownie z cukinii??? EXTRA!!!! :)
OdpowiedzUsuńMiało być tylko ciasto czekoladowe, ale mnie w międzyczasie natchnęło :D
UsuńMmm! Wygląda absolutnie przepysznie! Jadłabym ;)
OdpowiedzUsuńHmm ciekawe...ale tyle tych produktów, ja się gubię...ja i moje dwie lewe ręce :<
OdpowiedzUsuńTrochę się ich nazbierało, ale ciasto samo w sobie jest bardzo proste do zrobienia :-) następnym razem spróbuję wykombinować takie z mniejszą ilością produktów! :-)
UsuńJejku, jakie to musi być dobre!!!
OdpowiedzUsuńPychota! Myślisz, że dam radę to zrobić? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak! :D
UsuńŚwietny przepis i super składniki. Spontaniczne ciasta są najlepsze :) czy zamiast mąki ryżowej można użyć innej ?
OdpowiedzUsuńZgadzam się spontaniczne kucharzenie jest najlepsze :D
UsuńTak oczywiście np. jaglaną, gryczaną, amarantusową ;-) myślę, że jakaś "glutenowa" też się bez problemu sprawdzi, ale nie korzystałam z takich od bardzo dawna, więc nie wiem czy takie same proporcje ;-)
Ok. dzięki :)
UsuńAacchh! Super! :DDD Ostatnio też testowałam cukinię, ale w placku/omlecie. Mega wychodzi!
OdpowiedzUsuńZgadzam się cukinia w wypiekach jest mega! :D
UsuńZdjęcie jest tak zachęcające, że zanim w ogóle przeczytałam przepis, zdecydowałam, że wypróbuję! :D
OdpowiedzUsuńSuper :D mam nadzieje, że zasmakuje :D
UsuńPoproszę o kawałek:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :D
UsuńNie przepadam za jabłecznikiem, nie wiem czemu. :D
OdpowiedzUsuńChyba jesteś pierwszą mi znaną osobą :D :O
UsuńMusi być obłędny, uwielbiam jabłeczniki w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :D
UsuńHmm. pychota :>
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie wpadła na zrobienie ciasta z cukinii :P
OdpowiedzUsuńDla mnie już cisto z buraków i marchewki brzmi dość ekstremalne, ale muszę je w końcu wypróbować, bo kuszą :D
uwielbiam jabłecznik! najlepsze ciasto jakie może być :P
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuń