czwartek, 3 marca 2016

Pierś z kaczki w czerwonym winie

Ostatnio w odstępstwie od kurczaka przyszedł czas na kaczkę :-) Uwielbiam jej smak, stanowczo muszę zacząć po nią sięgać częściej :-)
 
Składniki:
- piersi z kaczki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, słodka papryka
- 100 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina


Skórę kaczki ponacinać w poprzek kilka razy, nie naruszając przy tym mięsa. Natrzeć przyprawami i odstawić na przynajmniej godzinę (u mnie na całą noc). Piekarnik nagrzać do 200 stopni, razem z formą żaroodporną. Piersi ułożyć skórą do dołu na zimniej patelni i smażyć na średnim ogniu przez ok. 12-15 minut. Następnie przewrócić mięso i podsmażyć przez ok. 5 minut. Przełożyć nasze kaczki do formy w piekarniku, 3 łyżki tłuszczu odlać do naszego wina, którym następnie podlewamy mięso i piec przez ok. 8-10 minut. Wyciągnąć, odczekać 5 minut i pokroić. Gotowe :-)

Kaczkę można podać np. razem z kluseczkami jaglanymi i buraczkami :-)



A Wy lubicie kaczkę? ;-)

26 komentarzy:

  1. Muszę się przyznać, że nie jadłam jeszcze kaczki... wygląda bardzo soczyście i smakowicie. Myślę, że warto spróbować i nauczyć się ją przyrządzać, bo zachwyci smakiem tak jak Twoja i urozmaici jadłospis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to na pewno ciekawe urozmaicenie codziennych jadłospisów :-)

      Usuń
  2. Moje doświadczenia z kaczką są raczej słabe - zawsze wychodzi mi suchaaa i mało soczysta ale Twoje wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze warto spróbować jeszcze raz :-) może tym razem się uda :D

      Usuń
  3. oj niee, rok temu mieszkaliśmy z pewnym delikwentem, który za każdą przysługę odpłacał się kaczką xD Nawoził ich z domu zawsze kilka i dawał w prezencie. Wtedy pierwszy raz chyba od dzieciństwa jadłam kaczkę i niestety nie podeszła mi- nie smakue mi to mięso. Za to w Sylwestra piekliśmy gęś- po prostu miodzio!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja i kaczkę i gęś uwielbiam :D przydałby mi się taki osobnik coby się kaczką odpłacał xD

      Usuń
  4. Kaczki próbowałam chyba tylko raz i jakoś nie mam dobrych wspomnień, chociaż myślę, że w takim wydaniu mogłaby mi zasmakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj jak kusisz!:) A ja bardzo lubię kaczkę. Myślę, że dużo ludzi się do niej zraża, gdyż jedzą ją niewłaściwie przygotowaną. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że masz rację :-) też bardzo lubię kaczkę i odpowiednio przygotowana jest bardzo delikatna, więc aż się dziwię jak może komuś nie smakować :D

      Usuń
  6. Nigdy nie robiłam mięsa w winie i chyba zaczynam żałować. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam kaczki :) ale patrząc na to zdjęcie to mam ochotę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować :D moim zdaniem naprawdę warto :D

      Usuń
  8. Uwielbiam kaczkę, choć najczęściej jemy ją jako świąteczny rarytas. Przez Twój post już nie mogę się doczekać, kiedy zrobię kaczkę. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na święta nigdy kaczki nie było :D a szkoda :D

      Usuń
  9. choć nie przepadam za mięskiem z kaczuchy - wyglada mega smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kaczkę! Smaku mi narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wczoraj zaspokoiłam już drugi raz tą ochotę ]:>

      Usuń
  11. nie lubię mięsa kaczki :/ ale buraczki bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Raz w życiu jadłam kaczkę i średnio mi smakowała, bo była sucha, więc to może kwestia jej przygotowania. Aczkolwiek nie zrażam się i będę probować sama z Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto próbować :D mam nadzieję, że taka wersja Ci zasmakuje :-)

      Usuń
  13. Kaczkę trudno jest przyrządzić dobrze. Ja się jeszcze nie czuję na siłach :)

    OdpowiedzUsuń