Ostatnio w odstępstwie od kurczaka przyszedł czas na kaczkę :-) Uwielbiam jej smak, stanowczo muszę zacząć po nią sięgać częściej :-)
Składniki:
- piersi z kaczki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, słodka papryka
- 100 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
Skórę kaczki ponacinać w poprzek kilka razy, nie naruszając przy tym mięsa. Natrzeć przyprawami i odstawić na przynajmniej godzinę (u mnie na całą noc). Piekarnik nagrzać do 200 stopni, razem z formą żaroodporną. Piersi ułożyć skórą do dołu na zimniej patelni i smażyć na średnim ogniu przez ok. 12-15 minut. Następnie przewrócić mięso i podsmażyć przez ok. 5 minut. Przełożyć nasze kaczki do formy w piekarniku, 3 łyżki tłuszczu odlać do naszego wina, którym następnie podlewamy mięso i piec przez ok. 8-10 minut. Wyciągnąć, odczekać 5 minut i pokroić. Gotowe :-)
Kaczkę można podać np. razem z kluseczkami jaglanymi i buraczkami :-)
A Wy lubicie kaczkę? ;-)
Muszę się przyznać, że nie jadłam jeszcze kaczki... wygląda bardzo soczyście i smakowicie. Myślę, że warto spróbować i nauczyć się ją przyrządzać, bo zachwyci smakiem tak jak Twoja i urozmaici jadłospis :)
OdpowiedzUsuńTak to na pewno ciekawe urozmaicenie codziennych jadłospisów :-)
UsuńMoje doświadczenia z kaczką są raczej słabe - zawsze wychodzi mi suchaaa i mało soczysta ale Twoje wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńZawsze warto spróbować jeszcze raz :-) może tym razem się uda :D
Usuńoj niee, rok temu mieszkaliśmy z pewnym delikwentem, który za każdą przysługę odpłacał się kaczką xD Nawoził ich z domu zawsze kilka i dawał w prezencie. Wtedy pierwszy raz chyba od dzieciństwa jadłam kaczkę i niestety nie podeszła mi- nie smakue mi to mięso. Za to w Sylwestra piekliśmy gęś- po prostu miodzio!
OdpowiedzUsuńTo ja i kaczkę i gęś uwielbiam :D przydałby mi się taki osobnik coby się kaczką odpłacał xD
UsuńKaczki próbowałam chyba tylko raz i jakoś nie mam dobrych wspomnień, chociaż myślę, że w takim wydaniu mogłaby mi zasmakować! :)
OdpowiedzUsuńOj jak kusisz!:) A ja bardzo lubię kaczkę. Myślę, że dużo ludzi się do niej zraża, gdyż jedzą ją niewłaściwie przygotowaną. :(
OdpowiedzUsuńMyślę, że masz rację :-) też bardzo lubię kaczkę i odpowiednio przygotowana jest bardzo delikatna, więc aż się dziwię jak może komuś nie smakować :D
UsuńNigdy nie robiłam mięsa w winie i chyba zaczynam żałować. :D
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam :D warto spróbować :D
UsuńNigdy nie jadłam kaczki :) ale patrząc na to zdjęcie to mam ochotę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :D moim zdaniem naprawdę warto :D
UsuńUwielbiam kaczkę, choć najczęściej jemy ją jako świąteczny rarytas. Przez Twój post już nie mogę się doczekać, kiedy zrobię kaczkę. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńU mnie na święta nigdy kaczki nie było :D a szkoda :D
Usuńchoć nie przepadam za mięskiem z kaczuchy - wyglada mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaczkę! Smaku mi narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj zaspokoiłam już drugi raz tą ochotę ]:>
Usuńnie lubię mięsa kaczki :/ ale buraczki bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńburaczki to moja miłość :D
UsuńRaz w życiu jadłam kaczkę i średnio mi smakowała, bo była sucha, więc to może kwestia jej przygotowania. Aczkolwiek nie zrażam się i będę probować sama z Twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńWarto próbować :D mam nadzieję, że taka wersja Ci zasmakuje :-)
UsuńŚwietne danie stworzyłaś :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
UsuńKaczkę trudno jest przyrządzić dobrze. Ja się jeszcze nie czuję na siłach :)
OdpowiedzUsuńMoże za jakiś czas w takim razie :-)
Usuń